Torcik urodzinowy na bazie ciasta czekoladowego z cukinią
Składniki:
SPÓD
patrz: przepis na ciasto czekoladowe z cukinią (z tą różnicą, że prostokątną blachę o wymiarach 20x30 zamieniłam na kwadratową o wymiarach 22x22, nabytą w DUKA; piekłam w takiej samej temperaturze, 5min dłużej niż w oryginalnym przepisie - sprawdziłam patyczkiem, było ok)
KREM
- 250g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
DEKORACJA
- wybrane owoce (późną jesienią czy zimą powinny sprawdzić się cząstki pomarańczy czy mandarynek lub np. suszone śliwki albo wiśnie z konfitury z całych owoców)
- czekoladowe gadżety (do kupienia w supermarketach), można zastąpić je np. orzechami włoskimi czy migdałami
- spód przygotowujemy zgodnie z oryginalnym przepisem
- upieczony spód studzimy, a następnie układamy na docelowym talerzu do serwowania/paterze, przykrywamy folią spożywczą i przyciskamy ciężką deską do krojenia lub deską do krojenia, na której stawiamy ciężki przedmiot/naczynie, żeby powierzchnia wierzchu ciasta wyrównała się i ładnie wyglądała po posmarowaniu kremem (to nie lekki i puszysty biszkopt, nie zgniecie się)
- mascarpone dokładnie mieszamy z cukrem pudrem i esencją waniliową, a następnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki do schłodzenia i przegryzienia się smaków
- schłodzony krem rozprowadzamy na schłodzonym cieście (jeżeli chcecie, pokryć kremem całe ciasto, a nie tylko wierzch, sugeruję przygotowanie kremu z podwójnej porcji), a następnie dekorujemy owocami i gadżetami czekoladowymi
- tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki (lub wystawiamy na balkon, o ile na zewnątrz jest optymalny do chłodzenia ciast chłód ;-)
- cisto wyjmujemy z lodówki przed po
Wygląda cudownie, szkoda, że nie ma więcej fotek, bo z chęcią nakarmiłabym jeszcze mój wzrok:D
OdpowiedzUsuńi sam przepis też ciekawy:)
Przepiękny :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, przepięknie wygląda i tak tradycyjnie
Usuńsuper przepis :)
OdpowiedzUsuń