Pomysł powstał przy porannych zakupach w warszawskim Supersamie. "O, są świeże figi" i tak to właśnie się zaczyna...
Świeże figi z kozim twarożkiem, miodem i orzeszkami piniowymi
Składniki (dla 2 osób):
- 4 świeże figi
- 4 kopiaste łyżeczki koziego twarożku
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- garść orzeszków piniowych
- opcjonalnie: coś zielonego do dekoracji (u mnie mięta)
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza (funkcja grill)
- Figi delikatnie myjemy i wysuszamy, obcinamy ogonki i rozkrajamy na ćwiartki, ale nie do końca, i rozkładamy jak kwiaty
- Tak przygotowane figi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika, na środkową półkę
- Obok fig rozsypujemy orzeszki piniowe, żeby zrumieniły się podczas, gdy figi będą się podpiekały
- Figi podpiekamy w piekarniku wraz z orzeszkami przez 10 minut
- Podpieczone figi i orzeszki wyjmujemy z piekarnika
- Figi wykładamy na talerze, dekorujemy serkiem kozim, polewamy miodem (1/2 łyżeczki na figę), posypujemy podprażonymi w piekarniku orzeszkami i dekorujemy "czymś zielonym"
Fajny pomysl:) Figi lubie tylko swieze:) A z kozim serkiem napewno smakowaly wyborowo!:)
OdpowiedzUsuń