Kurczak cytrynowy
Składniki (dla 2-3 osób)
- 300g mięsa z piersi kurczaka (zagrodowego)
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średniej wiekości żółta cukinia
- 1 cytryna
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- 250g makaronu ryżowego (wstążki)
Przygotowanie
- mięso opłukać, osuszyć, oczyścić i pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem
- cytrynę porządznie wyszorować, skórkę zetrzeć, sok wycisnąć
- szalotki i czosnek obrać, drobno posiekać
- cukinię umuć, wydrążyć gąbczasty środek, resztę pokroić w kostkę
- na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kawałki kurczaka i podsmażamy do lekkiego zrumienienia
- zdejmujemy kawałki mięsa z patelni, wrzucamy posiekaną cebulę, czosnek i tymianek, a następnie podsmażamy na tym samym tłuszczu, na którym smażył się kurczak, na niedużym ogniu (do zeszklenia, nie do zbrązowienia)
- do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy sok i skórkę z cytryny, mieszamy
- dorzucamy podsmażonego wcześniej kurczaka, wlewamy wodę i dusimy (bez przykrycia) przez chwilę
- w osobnym naczyniu mąkę łączymy z odrobiną płynu z patelni, wlewamy na patelnię i mieszamy
- dorzucamy na patelnię pokrojoną cukinię i 1 łyżkę masła, a następnie dusimy, aż cukinia zmięknie (ale nie rozmięknie; powinna zachować żywy żółty kolor)
- w międzyczasie gotujemy makaron
- sos doprawiamy solą i pieprzem do smaku, łączymy z makaronem i serwujemy
Smacznego :-)
Ooo... ciekawy pomysł na obiad, wygląda smakowicie :))
OdpowiedzUsuńDziękuję i zachęcam do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuń