Pierś z kurczaka "po prowansalsku"
Składniki (na 2 porcje):
- 1 kg dojrzałych pomidorów (3-4 duże pomidory)
- 2 ząbki czosnku
- 1 nieduża cebula
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
- 2 garści czarnych oliwek (z pestką lub bez, jak kto woli)
- 4 suszone pomidory z oliwnej zalewy
- 1 duża (pojedyncza wystarczy) pierś z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- bagietka (najlepiej) lub inny rodzaj pieczywa
- pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem i obieramy ze skóry
- obrane pomidory kroimy w kostkę
- cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy
- na patelni (a najlepiej w rondlu z teflonową powłoką) rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek i cebulę
- do czosnku i cebuli dodajemy zioła prowansalskie, mieszamy i podsmażamy na niewielkim "ogniu" (u mnie niewielki to 4 w 9-stopniowej skali), do zeszklenia cebuli
- pokrojone pomidory dodajemy do rondla, solimy (ok. 2 szczypty) i dusimy do momentu, w którym kawałki pomidorów się rozpadną (ja często najpierw duszę pomidory pod przykrywką, a następnie zdejmuję pokrywkę i pozwalam, żeby większość płynu wyparowała i powstał gęsty, aromatyczny sos)
- do duszących się świeżych pomidorów dodajemy drobno posiekane duszone pomidory
- w międzyczasie myjemy, osuszamy i oczyszczamy pierś z kurczaka
- kroimy pierś w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem
- kurczaka wrzucamy na patelnię z 1 łyżką rozgrzanej oliwy i podsmażamy do lekkiego zarumienienia
- oliwki odsączamy z płynu
- usmażonego kurczaka i oliwki dodajemy do sosu, dusimy razem 5-10 minut
- podajemy z bagietką (lub innym pieczywem - u mnie chleb razowy)
danie wyszło niejadalne :(
OdpowiedzUsuńtaka ilośc ziół sprawiła, że wyszło gorzkie i neiciekawe w smaku
MariuszK
Mariusz, przykro mi, ze danie nie spelnilo Twoich oczekiwan. Robilam je z taka iloscia ziol i smakowalo zarowno mi, jak i mojemu Wybrankowi. Trudno mi stwierdzic, co sprawilo, ze nie smakowalo Tobie, byc moze masz po prostu inny gust....
UsuńI mam kandydata na dzisiejszy obiad. Dzięki!
OdpowiedzUsuńNauczona doswiadczeniem Mariusza z powyzszego komentarza, sugerowalabym dodac mniej ziol, a nastepnie zwiekszyc ich ilosc, jesli uznasz, ze ich smak jest za malo wyrazny...
OdpowiedzUsuń