Fusilli alla Norma z serem ricotta
Składniki (dla 2 osób):
- 250g makaronu (u mnie fusilli, ale może być dowolny)
- 1kg dojrzałych pomidorów
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 4 łyżki sera ricotta
- pół pęczka świeżej bazylii
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 suszone pomidory
- 1 mała suszona papryczka chili
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- bakłażan myjemy, kroimy w grube plastry, oprószamy solą i układamy na sitku na ok. 30 min, żeby puściły sok (ten zabieg ma pozbawić bakłażana goryczki)
- po upływie 30min plastry bakłażana płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w dużą kostkę
- na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i podsmażamy na niej kawałki bakłażana, aż zmiękną
- pomidory myjemy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy
- czosnek obieramy i drobno siekamy
- na patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oliwy, wrzucamy na nią czosnek i chwilkę podsmażamy
- do podsmażonego czosnku dodajemy pokrojone pomidory, odsączone z zalewy i drobno posiekane suszone pomidory oraz pokruszoną suszoną papryczkę (ja dałam bez pestek, bo nie lubię zbyt pikantnych dań), całość dusimy do trzymania gęstego sosu
- dodajemy posiekaną bazylię i podsmażonego bakłażana, doprawiamy solą i pieprzem, chwilę razem dusimy
- makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu
- po ugotowaniu i odsączeniu makaronu mieszamy go z sosem
- nakładamy sos z makaronem na talerze, dodajemy po 2 łyżki ricotty na porcję makaronu, można udekorować bazylią
- tuż przed konsumpcją mieszamy makaron z sosem z ricottą na talerzu
Po samym opisie przygotowania robię się głodny:D
OdpowiedzUsuń