Chciałam zrobić drożdżówki z jabłkami i pomyślałam, że jagodziankowe ciasto świetnie by się do tego celu nadawało. Zrobiłam więc prawie takie same drożdżówki, jak te, z tym, że nadziałam je jabłkami z cynamonem zamiast jagód. Wyszło całkiem sympatycznie :)
Jesienne jagodzianki z jabłkami i cynamonem
Składniki (na 12 drożdżówek):
CIASTO
- 500g mąki pszennej
- 1 opakowanie suchych drożdży (7g) lub 15g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 250ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (ok 60ml)
- 1/2 szklanki cukru
- 16g cukru waniliowego (czyli jedno zwykłe opakowanie)
- 1 duże jabłko
- 2 łyżki musu jabłkowego (takiego jak do naleśników)*
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
NA WIERZCH
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- 50g mąki pszennej
- 15g mąki ziemniaczanej
- 15g cukru
- 40g zimnego masła
- ciasto przygotowujemy zgodnie z tym przepisem, z tą różnicą, że ciasto dzielimy na 12, a nie na 16 części (punkt 6)
- jabłko myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
- kawałki jabłka mieszamy z musem jabłkowym i cynamonem
- na każdym z 12 placuszków (uzyskanych w wyniku czynności z punktów 7 i 9) kładziemy po 2 łyżeczki jabłkowego farszu, a następnie postępujemy zgodnie z punktami 10-13
- w międzyczasie przygotowujemy kruszonkę: mieszakmu mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i cukrem, dodajemy pokrojone na małe kawałeczki zimne masło i rozcieramy masło z mąkami i cukrem w palcach, do uzyskania konsystencji grudek ziemi
- przygotowane do pieczenia drożdżówki (wyrośnięte, nadziane jabłakami i zlepione) smarujemy żółkiem rozkłóconym z mlekiem i posypujemy kruszonką
- wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu, grzanie z góry i z dołu, środkowa półka) i pieczemy przez ok. 15 minut, do uzyskania złotego koloru
- po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, studzimy i zajadamy :)
fajny pomysł na jesienne smakołyki ;) mniam !
OdpowiedzUsuńeliza: o jaaaaa!!!!:) dlaczego nie jesteśmy sąsiadkami?;)
OdpowiedzUsuń