Sałatka "schabowa alternatywa"
Składniki (dla 2 osób):
- 150-gramowy kotlet wykrojony ze schabu bez kości, oczyszczony z błon itp.
- 2 nieduże jabłka
- 20 połówek orzechów włoskich
- 2 garści rodzynek
- 4 garści sałaty (np. rukoli albo miksu - u mnie miks)
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- pół łyżeczki płynnego miodu
- sół i pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
- schab oprószamy solą i pieprzem i smażymy na patelni z 1 łyżką oliwy na złoty kolor (po kilka minut z obu stron, dociskając mięso do patelni szpatułką)
- usmażony schab zdejmujemy z patelni i odkładamy na bok
- jabłka obieramy i kroimy na osiem części
- patelnię przecieramy ręcznikiem kuchennym i natłuszczamy oliwą (tak, żeby powierzchnia patelni była pokryta cienką warstwą oliwy i żeby nie było kałuż z tłuszczu na dnie oliwy)
- na tak przygotowanej patelni układamy kawałki jabłek i podsmażamy przed chwilę do uzyskania złotego koloru
- w między czasie na 2 talerzach rozkładamy po 2 garści sałaty
- przygotowujemy dressing z oliwy, octu i miodu, doprawiamy solą i pieprzem
- polewamy większością dressingu sałatę, zostawiamy ok. 2 łyżeczki
- schab kroimy na plastry w poprzek kotleta i układamy na sałacie
- gdy jabłka są zrumienione, również układamy je na sałacie
- ponownie wycieramy patelnię z oliwy, a na wytartą patelnie wrzucamy orzechy i chwilę prażymy
- orzechy układamy na sałacie, posypujemy całość rodzynkami i polewamy resztą dressingu
Super sałatka! Z chęcią bym sobie taką zaserwowała. :)
OdpowiedzUsuńsałatka znakomita:)
OdpowiedzUsuńSałatka wygląda bardzo smacznie, a sam przepis jest dosyć ciekawy i kreatywny. Nie spotkałam się jeszcze z podobnym. Na pewno przy najbliższej możliwości spróbuje ją zrobić. :)
OdpowiedzUsuńSuper sałatka. Ciekawe jak smakuje. Muszę spróbować
OdpowiedzUsuń