Sałatka z pieczoną dynią i kozim serem
Składniki (dla 3 osób):
- 1 opakowanie mieszanki sałat (lub 1 główka sałaty)
- 1,5-kilogramowy kawałek dyni
- 110-120g twarogowego serka koziego
- 3 garści orzechów włoskich
- 4 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 3 łyżeczki octu balsamicznego
- 6 łyżeczek oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki płynnego miodu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy "wnętrzności" oraz kroimy w grubą kostkę
- piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza (bez termoobiegu)
- dynię równomiernie rozkładamy na blaszce do pieczenia, polewamy 2 łyżkami oliwy, doprawiamy solą i pieprzem oraz mieszamy, żeby oliwa i przyprawy równomiernie pokryły kawałki dyni
- ząbki czosnku obieramy, każdy kroimy na 3-4 kawałki
- kawałki czosnku oraz gałązki tymianku rozkładamy na dyni i wstawiamy blachę do piekarnika (na środkową półkę)
- pieczemy przez 20 minut (do miękkości)
- po upieczeniu wyjmujemy dynię z piekarnika
- na talerzach układamy sałatę, na sałatcie kawałki dyni (ciepłe lub zimne), na dyni rozsypujemy pokruszony ser kozi
- orzechy wsypujemy na patelnię i prażymy
- łączymy miód, ocet balsamiczny i oliwę, doprawiamy solą i pieprzem
- polewamy dressingiem sałatkę, a na końcu posypujemy ją uprażonymi orzechami
jaka super kolorowa sałatka! :-)
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie :)