Zupa z kawałkami dyni, doprawiona gałką muszkatołową
Składniki (dla 4-5 osób):
- ok. 1,5-kilogramowy kawałek dyni (u mnie 1/8)
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- zestaw włoszczyzny (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora, 2-3 łodyżki natki, 1 opalona cebula bez skórki)
- 3 ziarnka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: posiekana natka, starty parmezan i uprażone na patelni pestki dyni
- 1,5 litra wody
- włoszczyznę wkładamy do garnka, zalewamy 1,5l wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe, szczyptę soli i pieprzu i gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie, a następnie przecedzamy bulion
- w innym garnku rozgrzewamy oliwę na niewielkim ogniu
- obieramy cebulę i czosnek i drobno siekamy, a następne podsmażamy przez kilka minut
- obieramy dynię ze skóry i usuwamy miękki "środek" oraz pestki
- dynię kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka z cebulą i czosnkiem
- podsmażamy razem przez kilka minut, a następnie zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości
- następnie doprawiamy zupę solą, pieprzem i gałką muszkatołową i blenderujemy (jeśli mamy działający blender) do uzyskania kremu lub rozgniatamy część kawałków dyni widelcem (jeśli nie mamy działającego blendera ;)
- podajemy z natką, parmezanem i prażonymi pestkami oraz pieczywem/grzankami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz