W tym sezonie rabarbarowym zawzięłam się, poszperałam w internecie i znalazłam przepis na sałatkę z rabarbarem, gdzie rabarbar był przygotowany w sposób umożliwiający zachowanie ładnego wyglądu, a jednocześnie odpowiedniej miękkości tego składnika. Był to przepis Yottama Ottolenghiego na sałatkę z pieczonym rabarbarem i burakami. Moja propozycja jest bez buraków, za to z truskawkami, na które sezon właśnie się kończy, a więc można trafić na naprawdę słodkie okazy.
Polecam Wam tą sałatkę, póki truskawki jeszcze są - gdy sezon się skończy, można eksperymentować z burakami :-)
Zachęcam Was też do wypróbowania innych sałatek z owocami:
- pomarańcze + burak + ser feta
- jabłko + kaszanka
- borówki + ser bursztyn
- czereśnie + ser gorgonzola
- maliny + kozi ser
- ananas + kurczak
- jabłko + schab
- morele + kozi ser
- winogrona + camembert
- truskawki + kozi ser
- truskawki + wołowina
Składniki (dla 2 osób):
- 1 kostka sera halloumi (ok 250g)
- 2 łodygi rabarbaru (ok 200g)
- 1 łyżka cukru
- 10 truskawek
- 2 duże gaście roszponki (może być również młody szpinak lub miks sałat)
- 3 łyżki oliwy z oliwek + trochę oliwy do natłuszczenia patelni
- 1 łyżka octu winnego
- kilka gałązek świeżego tymianku (opcjonalnie)
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na kawałki o długości 2-3 cm (wszystkie powinny być podobnej długości, bo dzięki temu upieką się w takim samym czasie)
- Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy na nim kawałki rabarbaru i posypujemy cukrem (dobrze jest obtoczyć kawałki rabarbaru w cukrze)
- Tak przygotowaną blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopnic Celsjusza i pieczemy przez 10-12 min do momentu, aż będzie miękki, ale jednocześnie nie będzie się rozpadał czy rozmazywał
- Upieczony rabarbar wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia
- Ser halloumi kroimy na grube plastry (ja z całej kostki robiłam 4 plastry)
- Patelnię grillową lub zwykłą natłuszczamy niedużą ilością oliwy, rozgrzewamy, a następnie smażymy plastry sera, z obu stron, do uzyskania złoto-brązowego koloru
- 3 łyżki oliwy łączymy z 1 łyżką octu winnego, doprawiamy solą i pieprzem do smaku
- Tak przygotowany dressing mieszamy z roszponką i wykładamy na talerze
- Na roszponce układamy plastry halloumi, upieczony rabarbar i przekrojone na pół truskawki
- Całość posypujemy listkami świeżego tymianku
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz