Brokuły z czosnkiem
Składniki (dla 2 osób):
- 1 mały brokuł lub 1/2 dużego
- 1 płaska łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól do osolenia wody
- brokuł umyć i podzielić na różyczki
- zagotować i posolić wodę
- wrzucić różyczki brokuła do wrzątku i gotować 3-5min (do uzyskania stanu al dente, przy zachowaniu żywego, zielonego koloru)
- odcedzić brokuły na sitku/cedzaku
- w tym samym garnku, w którym gotowały się brokuły, rozpuścić masło z oliwą
- czosnek obrać i drobno posiekać
- wrzucić czosnek do garnka z rozgrzanym tłuszczem i przez chwilę (krócej niż minutę, kilkadziesiąt sekund), podsmażyć (uwaga, żeby czosnek się nie spalił, bo całość będzie gorzka)
- zdjąć garnek z ognia i przełożyć do niego odcedzone różyczki brokuła
- obtoczyć różyczki w maślano-czosnkowym sosie, delikatnie podrzucając
- można też ułożyć brokuły na talerzu i polać je sosem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz