Wpis ten dedykuję Elizie z pozdrowieniami i podziękowaniami za to, że podsunęła mi pomysł na zrobienie tych pierogów. I w ogóle za to, że jest :)
Pierogi ruskie z miętą
Składniki (na ok 20-25 pierogów):
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania przy wyrabianiu
- 4/5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
- 250g tłustego twarogu (tj. sera białego, Philadephie czy serki kremowe się tu nie sprawdzą)
- ok. 400g ugotowanych ziemniaków
- 1 średniej wielkości zwykła cebula lub 2 szalotki
- 1 łyżka oleju
- 2 czubate łyżki drobno posiekanych listków świeżej mięty lub 1 łyżeczka suszonej
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: 1 jajko (jeśli ziemniaki będą bardzo suche, a farsz nie będzie się lepił - moje ziemniaki były wilgotne i nie musiałam używać jajka, a nie dodając jajka mogłam dojeść 2-3 łyżki farszu, które zostały :)
- cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oleju, do uzyskania złotego koloru
- ziemniaki i ser rozgniatamy (można przepuścić przez praskę lub zmielić w maszynie do mielenia mięsa; ja rozgniotłam widelce), mieszamy
- do ziemniaczano-serowej masy dodajemy podsmażoną cebulę i miętę, mieszamy na gładką masę
- farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem (jeśli jest zbyt sypki, dodajemy jajko)
- mąkę mieszamy z solą, w kopczyku robimy dołek i wlewamy wodę
- mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto
- ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm
- z ciasta szklanką wycinamy kółka
- na każdym kółku układamy farsz (1 czubatą łyżeczkę) i zlepiamy pierogi
- w dużym garnku gotujemy wodę
- wrzucamy pierogi partiami na wrzącą wodę i odcedzamy po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody
- podajemy np. ze stopionym masłem lub z podsmażonym boczkiem
zdjęcie mało apetyczne, nie zachęca by spróbować
OdpowiedzUsuńAgnieszka.Z
Nie ma przymusu ;)
Usuń