Pierogi z szynką i pieczarkami
Składniki (na ok 20-25 pierogów):
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej poznańskiej) + trochę do posypania stolnicy
- 4/5 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
FARSZ
- 500g pieczarek
- 100g szynki wieprzowej
- 1 średniej wielkości cebula
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
PESTO
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 łyżka startego parmezanu
- 1/2 pęczka natki
- 4-5 łyżek oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- pieczarki obieramy lub myjemy, wedle uznania, i kroimy w plasterki
- pokrojone pieczarki wrzucamy na suchą patelnię i dusimy do odparowania całego płynu
- cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- szynkę kroimy w drobną kostkę
- po podduszeniu pieczarek na patelnię dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek
- dodajemy na patelnię szynkę i cebulę, podsmażając je razem z pieczarkami i doprawiając solą i pieprzem
- gotowy farsz zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystygnięcia
- mąkę mieszamy z solą, w kopczyku robimy dołek i wlewamy wodę
- mieszamy mąkę z wodą i wyrabiamy elastyczne ciasto
- ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości ok 2mm
- z ciasta szklanką wycinamy kółka
- na każdym kółku układamy farsz (1 czubatą łyżeczkę) i zlepiamy pierogi
- w dużym garnku gotujemy wodę (nie solimy już, bo i ciasto i farsz były solone)
- wrzucamy pierogi partiami na wrzącą wodę i odcedzamy po wypłynięciu pierogów na powierzchnię wody
- ziarna słonecznika, parmezan, natkę i oliwę blenderujemy razem na lekko grudkowatą masę, którą doprawiamy solą i pieprzem
- serwujemy z pierogami, zamiast tradycyjnej omasty
Smacznego :)
pierogi w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuń