Sałatka z grillowanymi warzywami i parmezanem podpatrzona w Żużu
Składniki (dla 4-5 osób):
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 duże opakowanie miksu sałat (duże = family, co najmniej 200g)
- 15-20 pomidorków koktajlowych
- 1 pęczek świeżej bazylii
- 2 łyżki orzeszków piniowych (ja czasami stosuję zamiennie z blanszowanymi migdałami, choć to zakrawa o profanację)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- oliwa z oliwek (do pesto i sosu balsamicznego)
- parmezan (w kawałku, nie tarty; do pesto i jako dodatek do sałatki)
- sól i pieprz do smaku
- cukinię i bakłażana myjemy, kroimy w plastry, układamy na sitku/talerzu/desce, oprószamy solą i odkładamy na pół godziny, żeby pozbawić je goryczki
- w międzyczasie myjemy papryki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy w grube paski
- bazylię myjemy, osuszamy i wrzucamy do blendera (można też zastosować tradycyjne podejście i przygotować pesto w moździerzu kuchennym, ja poszłam jednak na łatwiznę)
- do bazylii dodajemy obrany i pokrojony na duże kawałki czosnek, orzeszki piniowe, kawałek parmezanu wielkości połowy kciuka (nieco rozdrobniony) i 8 łyżek oliwy
- całość blendujemy na masę z małymi grudkami, którą doprawiamy do smaku solą i pieprzem
- cukinię i bakłażana opłukujemy z soli, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie doprawiamy solą i pieprzem i grillujemy do uzyskania pożądanej miękkości i stopnia przypieczenia (o tej porze roku na grillu elektrycznym lub na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grill), to samo robimy z papryką
- sałatę wrzucamy do miski (po dużej garści na osobę) i mieszamy z sosem pesto
- doprawioną pesto sałatę układamy na talerzach, dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i zgrillowane warzywa
- z octu balsamicznego, kolejnych 6 łyżek oliwy, miodu, soli i pieprzu przygotowujemy drugi dressing*
- balsamicznym dressingiem polewamy całość (ze szczególnym uwzględnieniem zgrillowanych warzyw)
- na koniec każdą porcję sałatki posypujemy płatkami parmezanu, które można przygotować za pomocą obieraczki do warzyw (po prostu „ścinamy” płatki parmezanu z większego kawałka obieraczką)
Przepis może wydawać się dość skomplikowany/czasochłonny, ale efekt jest naprawdę super. Zima być może nie jest najlepszym okresem na polecanie dań z grillowanymi składnikami, ale dla chcącego nic trudnego ;)
MMmm, pyszna zdrowa sałatka! Koniecznie muszę wypróbowac :)
OdpowiedzUsuń