Zupa jest pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca, czyli w sam raz na danie przywracające siły po sylwestrowej zabawie. W dodatku robi się ją bardzo szybko - przygotowanie i gotowanie zajęło mi nie więcej niż 30 minut.
Spolszona węgierska zupa noworoczna z soczewicą
Składniki (na 4 porcje):
- 1 szklanka suchej czerwonej soczewicy (w oryginalnym przepisie nie sprecyzowano, o jaki kolor soczewicy chodzi; najprawdopodobniej brązową, ale ja miałam w domu akurat zapas czerwonej, więc wzięłam czerwoną)
- 2 średniej wielkości marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 nieduże czerwone cebule (nie miałam czerwonych, wzięłam 2 szalotki)
- 4 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów bez skórki
- 1 laska kiełbasy wiejskiej (w oryginale podsuszana węgierska kiełbasa paprykowa)
- 100g boczku wędzonego (w
- 2 liście laurowe
- 2 łodygi świeżego rozmarynu (nie miałam, wzięłam 1 łyżkę suszonego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (można też dodać ostrej papryki, jeśli ktoś woli pikantniejsze dania), najlepiej węgierskiej wędzonej
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju słonecznikowego do smażenia
- 1,5 litra wody lub bulionu (najlepiej warzywnego)
- kiełbasę i boczek kroimy (kiełbasę w plasterki, boczek w kostkę) i podsmażamy na oleju w garnku o grubym dnie
- w międzyczasie obieramy i siekamy warzywa (cebula, czosnek, marchew, seler)
- gdy wędliny będą zrumienione, zdejmujemy je z ognia i odkładamy, a do garnka wrzucamy drobno posiekaną cebulę, czosnek, marchew i selera
- podsmażamy warzywa przez 5 min, mieszając, aż nieco "zwiędną"
- do warzyw dorzucamy soczewicę, liście laurowe i rozmaryn
- dodajemy pomidory i paprykę, dolewamy 1,5 litra wody lub bulionu i gotujemy aż soczewica będzie miękka
- doprawiamy solą i pieprzem
- podajemy np. z chlebem
Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku! Sobie i Tobie życzę, żeby wpisy były coraz ciekawsze, przepisy smaczne!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Dota